image-37303-Bajnán.jpg
image-37305-Móczár.w640.jpg
image-39477-Orfű1.w640.jpg
RÓKA ILDIKÓ – MÓCZÁR ISTVÁN
Leginkább így közösen, alkotópárosként ismernek bennünket, és ez így is igaz. Filmjeinkben Pista a képi világ megteremtője, én a tartalomért felelek. Igaz, sokszor itt is vannak átfedések, szóval a mi munkánk igazán csapatmunka, bár társaságunk kicsi, mindössze két fős.
Pista már ifjúkorától valamilyen szinten foglalkozott filmkészítéssel. Kezdetben a bátyjával közösen normál 8-as technikára dolgoztak. Az országban elsők között, házilag gyártották a hangcsíkot a filmszalag szélére. Tagja lett az Országos Független Film Szövetségnek, és az iskolákon túl a filmfesztiválok értékeléseit figyelve, profi operatőrök-rendezők mellett dolgozva „leste el” a szakma fogásait. Később a SIOTOUR Főiroda vezetőjeként megalakította a helyi filmklubot, ahol időszakonként előadásokat hallhattunk, és közösen, vagy kisebb csoportokban filmeket készítettünk. Országos Filmfesztivált és Nemzetközi UNICA Videofórumot hoztunk Siófokra. Ekkor már én is tagja voltam a filmklubnak, és ettől az időszaktól a mai napig együtt készítjük filmjeinket.
Kisfilmjeinkkel sikeresen szerepeltünk hazai és nemzetközi filmfesztiválokon. Néhány példa, amelyekre büszkék lehetünk:
  • Az istenek alkonya - Városi TV-k Országos Fesztiválja, Szekszárd - 1. díj
  • Vízfestmény - Helyi TV-k Országos Fesztiválja, Szombathely - 1. díj
  • Az istenek alkonya - Nemzetközi Filmfesztivál, Ausztria - Ezüst Medve-díj
  • Toccata con fuoco - UNICA Világfesztivál, Franciaország - 3. díj, Nemzetközi Filmfesztivál, Ausztria - Golden Diana-díj
  • Emlékképek emlékére - Nemzetközi Filmfesztivál, Ausztria - Golden Diana-díj, Nemzetközi Filmfesztivál, Lengyelország - 1. díj
  • Impression - OFF-Fesztivál, Budapest - Best OFF-díj
  • Echte Ungarische Souvenir - Dunántúli Filmszemle, Győr – Fődíj
1987 óta hivatásszerűen is filmezéssel foglalkozunk. A siófoki helyi televízió munkatársai voltunk megalakulásától mindaddig, amíg önkormányzati tulajdonban volt a Sió TV. Sokáig kiváló műhelymunka folyt a helyi televízióban. Mellette, az ország első kereskedelmi csatornájánál, a Balaton Channel-nél dolgozhattunk, és megismerkedhettünk a profi televíziózással. Riportjaink, kisfilmjeink eljutottak a Magyar Televízió műsoraiba.
1995-ben alakítottuk meg társaságunkat, a Móczár Bt-t, amelyben ma is dolgozunk.
Helyi televíziós munkánk mellett folyamatosan jelen vagyunk a Duna Televízió képernyőjén, már annak első kísérleti adásában is szerepeltünk néhány balatoni kisfilmmel. Néprajzi-és portréfilmeket is készítettünk a csatorna számára.
Kezdetek óta nagy örömmel foglalkozunk természeti-és kulturális örökségünk bemutatásával, ezeket a Duna Televízió folyamatosan műsorra tűzi. „Magyarország kincsei” címmel, közel 200 epizódban tudományos ismeretterjesztő kisfilmekben mutattuk be hazai templomainkat, várainkat, kastélyainkat, arborétumainkat, tanösvényeinket.
2007-ben két új sorozatunk indult a Duna Televízióban. Az egyik „Hagyományőrzők” címmel hazánk néprajzi értékeit hivatott bemutatni, az „Ízőrzők” pedig a régi magyar konyha hagyományos ízeit kutatja fel. Közben érdekes és értékes emberekkel beszélgethetünk, számtalan helyi értéket, látnivalót ajánlunk, és megmutatjuk azt a gasztronómiai tudást, amelyet anyáink-nagyanyáink még ismernek, de az őket követő nemzedékek már nem tanultak meg. Az „Ízőrzők” sorozat ma már több, mint tíz éves múlttal, ezer körüli recepttárral rendelkezik.
Pistáról érdemes még néhány szót szólni. A filmezésen túl sok mással is foglalkozik, például kiadott három szatirikus hangvételű könyvet, az egyik kifejezetten a Balatonról szól (Kedvenc tavam, a Balaton).
Sokszor előveszi a fényképezőgépet, rendszeresen szerepelt az „Utazás a világ körül” című vándor fotókiállításon, az évente megjelenő katalógusokban, de budapesti kiállításokon, és Csíkszeredán is láthatóak voltak képei. Mindezeken túl folyton kísérletezik, főleg a festészet és a fa megmunkálása, alakítása foglalkoztatja.
Mindkettőnk számára fontos a hely, ahol élünk. Elsősorban a Balaton, hiszen ez a „tündéri” táj ezer lánccal ideköt bennünket.
image-37310-1996.09.BACA.w640.jpg
image-37311-1997.09.ANTC.w640.jpg
image-37313-1997.05..w640.jpg