Amikor az „Ízőrzők” alapötlete megfogalmazódott, az egyik legfontosabb gondolat az volt, hogy a műsorban mindent a helyiek mondjanak el, minden róluk szóljon. Ez az oka annak, hogy nincs narráció, illetve riporteri kérdés sem a műsorban.
A több mint egy évtized alatt mi magunk is alaposan megfertőződtünk, szívesen próbálunk ki régi és új ízeket. Ezeket eddig leginkább a családunk, barátaink kóstolhatták.
Most azonban úgy gondoltuk, érdemes lenne ezeket az ízeket másnak is megmutatni. Ezért indítottuk el ezen a helyen „A mi konyhánk” című oldalunkat, ahol mi magunk mutatunk be érdekességeket, és a recepteket is megosztjuk bárkivel, aki ellátogat honlapunkra. 

Szőlős csirkemáj puliszkával
Hozzávalók: 60 dkg csirkemáj, 60 dkg fehérszőlő, 15 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 3 dl édes fehérbor, 10 dkg liszt, 2 teáskanál majoránna, só, őrölt feketebors, 1 ág friss rozmaring, kis csokor vágott petrezselyem. A puliszkához: 1 liter víz, 30 dkg kukoricadara, 1 kávéskanál só.
A csirkemájat megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk. A lisztbe belemorzsoljuk a majoránnát, összekeverjük.
A vajat tárcsán, vagy serpenyőben felhevítjük, beleszórjuk a májdarabkákat, megszórjuk apróra vágott rozmaringgal. Megsütjük, majd sózzuk, és őrölt borssal fűszerezzük. A kisült ételt kiszedjük egy tányérra.
A zsiradékba két evőkanál mézet teszünk, majd hozzáadjuk a felezett szőlőszemeket. Ráöntjük a bort, és felforraljuk. Ezután belehelyezzük a májat, és összesütjük.
Tálalásnál apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.
A puliszkához a vizet lábasba borítjuk, és a sóval együtt felforraljuk. Ekkor folytonosan kevergetve beleszórjuk a darát és addig főzzük, amíg teljesen megpuhul.
Akkor jó, amikor már kezdi elfőni a nedvességet, szuszogó hangot ad, és az edénytől is elválik keverés közben.
Egy vágódeszkára tiszta konyharuhát teszünk, erre borítjuk a málét. A kendő sarkait összefogva téglalap alakot formázunk az ételből, és hagyjuk langyosra hűlni. Tálalásnál madzaggal kisebb darabokra vágjuk, így kínáljuk a szőlős csirkemáj mellé.

Hozzávalók: (3 kalácshoz) 40 dkg liszt, 35 dkg fehér tönkölyliszt, 2 tojás, 2 tojás sárgája, 2 dl tej (kókusztej), 10 dkg vaj, 1 kávéskanál só, 2 evőkanál cukor, 2,5 dl víz, 5 dkg élesztő. A tetejére 1 tojás a kenéshez. Töltelék: 20 dkg darált mák, 20 dkg darált dió, 20 dkg kókuszreszelék, 5 dkg kakaópor, 30 dkg reszelt, párolt körte (alma), ízlés szerint cukor. A díszítéshez jégcukor, porcukor.
A vizet meglangyosítjuk, szórunk bele egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg megkel.
A liszteket tálba szitáljuk, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, sót, egy evőkanál cukrot, majd a felfutott élesztőt. Annyi langyos kókusztejet (tejet) dagasztunk hozzá, hogy kalács állagú tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, majd a felolvasztott, és kézmelegre hűtött vajat is beledagasztjuk. Hat gombócot formázunk belőle. Ezeket letakarva legalább fél órát kelesztjük.
Az első kalácshoz két bucit egymás után kerekre nyújtunk. Amikor az elsővel elkészültünk, nagy, sütőpapírral, vagy fóliával bélelt sütőtepsibe tesszük. Tetszés szerinti töltelékkel megpakoljuk, majd ráhelyezzük a másik kerek lapot. Közepét egy nagyobb bögrével kijelöljük, majd átkenjük felvert tojással, jégcukorral megszórjuk, és 16 cikkbe szétvágjuk. Ezeket kézzel megtekerjük. A tepsiben még hagyjuk kicsit kelni, közben elkészíthetjük a következő kalácsot is, majd az utolsót.
Előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük, esetleg még porcukorral is megszórhatjuk a tetejét.
image-68479-DSCN2494.w640.JPG
Az óratorta története
Adva volt két palacsintakedvelő kedvencem, akiknek a születésnapját együtt ünnepeltük. Már hetekkel korábban elkezdtem keresgetni, hogy milyen tortát készítsek a nagy alkalomra. Végignéztem sok szakácskönyvet – papír alapút, és online oldalakat is – de amit kerestem, nem találtam.
Az ugyanis már régóta eldöntött tény volt, hogy óratortát készítek, aminek a mutatói jelzik az ünnepeltek korát.
Semmiképpen nem szerettem volna egyszerű rakott palacsintát, valami látványosabbra vágytam. Aztán hosszas kutakodás után jól letoltam magam: „Nem igaz, hogy magadtól nem tudsz kitalálni valamit!” Ettől kezdve kezdett működni a dolog, és megszületett az én palacsinta tortám.
Készítettem kakaós és natúr (kevés kurkumával és gyömbérrel színesített) palacsintákat. Krémeket főztem: csokoládésat, gesztenyéset, és túrósat. Mézeskalácsból két kerek lapot készítettem, megformáztam az óra számjegyeit és mutatóit.
Alulra, a tortaformába egy lapot helyeztem. Megtöltöttem a palacsintákat: a kakaósat túrós krémmel, a közepében banánnal, a világosakat csokoládés és gesztenyés krémmel. A mézeskalács lapot is megkentem csokis krémmel, ráhelyeztem körben egy sor barna palacsintát. A következő sor natúr, majd felváltva, amíg a kerek tortaforma megtelt. Az egészet lekentem mákos tejszínhabbal, és újabb sor palacsinta jött a tetejére, de ezúttal a világosakkal kezdtem. A felső sort csokis krémmel lezártam, és ráhelyeztem a kerek mézeskalács lapot.
Tejszínhabbal, és apró cukor konfettikkel kidíszítettem az egészet, így lett egyértelműen házi, de mégis egyedi a tortám.
image-68481-DSCN2518.w640.JPG
Vaníliás roló
Hozzávalók: A tésztához: 60 dkg liszt,2 tojás, 3dl langyos víz, 1 evőkanál ecet, 1 csipetnyi só, 25 dkg margarin, 10 dkg rétesliszt. A vaníliás krémhez: 2 csomag vaníliás pudingpor, 5 evőkanál liszt, 7 evőkanál cukor, 1 liter tej, 5 tojás, 2 vaníliás cukor, 15 dkg vaj (margarin).
A lisztet két tojással tálba tesszük. Három dl langyos vizet elkeverünk ecettel és sóval, és kidagasztjuk vele a tésztát. Rétestésztánál egy kicsit keményebb anyagot készítsünk. Lisztezett gyúródeszkán is átdolgozzuk, majd fél óráig letakarva pihentetjük.
A margarint a rétesliszttel összegyúrjuk, és a megpihent, kinyújtott tésztát a harmad részével átkenjük. Felhajtjuk, mint a könyvet, és fél óráig pihentetjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük. Az utolsó hajtogatás után nylonzacskóba csomagoljuk, és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
A jól megpihent tésztát a zacskóból kivéve vékonyra nyújtjuk. Derelyevágóval 3 cm-es csíkokra vágjuk, és fémből készült formákra, vagy cirokszárra tekerjük úgy, hogy a csíkok fedjék egymást.
Olajjal kikent tepsibe, kis távolságot hagyva elhelyezzük a rolókat, és forró sütőben jó fél óra alatt megsütjük. A rudakat kinyomjuk belőle, azonnal meghempergetjük porcukorban, és kávéskanál segítségével mindegyiket megtöltjük vaníliakrémmel. 
Ehhez a pudingport a liszttel, a cukorral, vaníliás cukorral, kevés tejjel és a tojások sárgájával csomómentesre keverjük. A többi tejet felforraljuk, és a lisztes keverékkel összefőzzük. A tűzről levéve a vajat elkeverjük benne. Ezután a tojások fehérjét kemény habbá verjük, és azt is a még meleg krémhez keverjük. Ezzel töltjük a kisült rolókat. 
Ebből a nagy adag tésztából három sütő tepsivel lesz, de készíthető bolti leveles tésztával is. Kétféle krémmel töltöttem. A fent leírt vaníliával, és tejmentes meggyesen.